Maitsev ja sulab suus-tee ise piparkoogitainas ja küpseta piparkoogid!

Maitsev ja sulab suus-tee ise piparkoogitainas ja küpseta piparkoogid!

Avaldan teile ühe saladuse, nimelt, kuidas valmib maitseküllane piparkoogitainas, et hiljem sellest saaks mureküpsise konsistentsiga piparkook, mis lausa sulab suus (oh, milline klishee 😀 )

Võtmesõnaks on siinkohal muidugi vastavad koostisained ja siis väga oluline nüanss- ÄRA ÜLE SEGA

Just taina ülesegamine annab tulemuseks tuima ja kõva küpsise. Kui aga sulle maitseb piparkook, mis ei tee hammastele liiga, siis olgu tainasse lisatud ohtralt suhkrut, rasva ja nt hapukoort! 🙂 

Ja mis on veel oluline- ära karda maitsestada ja muuta retsepti– lisa soovi korral apelsini, shokolaadi või mett, või soovid hoopis tugevamalt ingverit sinna? Kõik on lubatud.

Kõigepealt kaalu valmis kogu vajaminev tooraine ja siis on protsess juba väga lihtne.

P.S Lisades shokolaadi, vähenda või kogust

P.Ss Kui soovid, võid lisada osaliselt muscovado või fariini suhkrut-annab karamellisema meki juurde, kui neid pole, siis ka täiesti sobib.

P.Sss Kui soovid tugevamat apelsini maitset (ja aroomi hiljem 🙂 siis olen mina teinud nii, et lõiganud apelsini tükkideks, et eemaldada võimalikud seemned ja purusta nt blenderi abil apelsin koos koorega! Ei, midagi ei muutu mõrudaks, lisa 1-2 apelsini ja midagi muud retseptis muutma ei peagi. Kui tundub äärmuslik– osta tervisepoest ökoapelsinid!

P.Ssss Muna võiks enne taignale lisamist ära segada, või lausa ära vahustada– kuna ma ei sega tainast kaua, siis see on oluline! Blender jälle abiks 🙂

P.Sssss Vürtsid on alati tugevamad ja aromaatsemad, kui ise need purustad nt kohviveskis, kuid Santa Maria piparkoogimaitseaine on ka väga hea!

RETSEPT

Potti-

tume suhkrusiirup– 500g, suhkur 340g (soovi korrla kombineeri või asenda osaliselt muscovado või muuga)

Suurde kaussi, milles hakkad hiljem segama-

nisujahu-1400g ( kui soovid, võid osaliselt asendada täisterajahuga, siis jahu kogus on natuke suurem, nt nisujahu 1200g, täistera jahu 250g), sooda-5-10g, sool-sega kõik läbi.

Mõõda valmis ja kalla samuti eelnevasse kaussi jahu juurde-

hapukoor-50g-100g, munad 4tk või 200g-blenderda või vahusta, apelsini mass-purustatud koortega apelsinid 1-2 tk

Kaalu ja tõsta lauale valmis või-400g

Soovi korral shokolaad, ps, vähenda või kogust!

Maitseained-50g (võib rohkem, nt lisa riivitud ingverit!

Nüüd on kõik valmis! Ja protsess ei ole üldsegi pikk ega keeruline!

Kuumuta potis suhkur ja siirup, segades. Kui see on keema läinud, lisa maitseained. Tõsta pliidilt ära. Lisa või, sega läbi. Kui lisad ka shokolaaditükke, siis nüüd on õige aeg ka need lisada. Nüüd on vaja kaks anumat omavahel ühendada, st kalla vedelam segu kuivainetele (seal on siis ka hapukoor, muna jm ees ootamas) ja sega! PS, ära üle sega. Tainas on valmis sisuliselt kohe, kui kausi küljed puhtaks jäävad, vt videot! Ära karda, kui tundub, et tainas on liiga pehme, see taheneb hiljem ja kõik on ok!

Tainas peaks natuke puhkama, külmikus, vähemalt paar tundi, soovitavalt järgmise päevani-kui kannatab oodata 😛

Kui asud valmistama piparkooke, siis väldi samuti liigset sõtkumist! Loomulikult võid lisada jahu, et lihtsustada taina käsitlemist, kuid jahu kogus olgu selline, et piirduksid vaid sellega, et saaksid rullida.

Küpseta 180C juures, pöördõhuga, kuni piparkoogid on soovitud värvi-aeg sõltub sinu ahjust ja piparkookide paksusest!

Häid pühi soovides

Marika

Tordikool

4 kommentaar(i)

  1. Merike - says: Vasta

    Tekkis küsimus, et mis temperatuurini tuleb siirup jahutada?

    NB! Aitähh suurepärase ja väga ilusate piltidega raamatu eest – kuna enne pole julgenud mikseriga makrooni tainast segada, siis nüüd sai see järgi proovitud ja makroonid tulid imelised 🙂

    • Marika Sinkkonen - says:

      Tere. Tanan positiivse tagasiside eest! Head katsetamist!
      Siirupit ma ei jahuta, kui olen lisanud voi ja ara sulatanud, siis valmis kohe edasi toimetamiseks!

  2. Margit - says: Vasta

    Võtan julguse kokku ja katsetan… Ma küsin soola koguse kohta, retseptis ma seda ei näinud ja kardan väga sellega “pusse” panna.

    • Marika Sinkkonen - says:

      Heei, soola umbes teelusikas, lihtsalt vastukaaluks magusale ja et tooks maitseid natuke rohkem esile. Edu!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TrackBack URL

https://www.tordikool.ee/maitsev-ja-sulab-suus-tee-ise-piparkoogitainas-ja-kupseta-piparkoogid/trackback/

ÜLES TAGASI