Sefiir, sefiiri retsept, kuidas teha sefiiri

Sefiir, sefiiri retsept, kuidas teha sefiiri

Sefiiri armastavad nii noored, kui vanad. Sefiir on oma kindla koha leidnud torditeaduses. Retsepte liigub mitmeid, mul on pakkuda üks päris hea ja kindel:)

Retsept

  • 4tk munavalge
  • ca 280-300g suhkur
  • vesi

Vett võiks olla niipalju, et katab suhkru ära, nö “märja liiva efekt”, st kalla vesi suhkrule ja isegi kui läheb veidi rohkem, siis see ei tohiks olla probleem, siirupi keemise aeg lihtsalt veidi pikeneb.

Pane siirup keema, st aseta suhkur ja vesi keema, potiga muidugi. Samal ajal võid alustada munavalge järk-järgulise vahustamisega (mõni alustab vahustamisega ja täiskiirusel sel hetkel, kui siirup on keema läinud, võib samuti, ei ole vale).

Kui siirup on valmis (temp ca 120C), kalla see koheselt ka vahustatud munavalgesegule. Kalla tasakesi, kuum siirup on ohtlik! Vahusta mõni minut täiskiirusel, ja lisa siis sidrunhape, ca 1 tl, pigem vähem, kui rohkem, hiljem saad vajadusel lisada. Vahusta nii kaua, kuni sefiir hakkab kausi küljest lahti lööma, nö moodustub tihkem kera ümber vispli.

Kasuta sefiir koheselt ära, seistes muutub segu justkui poorseks, tekstuur ei ole pritstehnika tarbeks nt enam nii ilus. Kui sefiir on siiski kaussi seisma jäänud, siis enne kasutamist vahusta uuesti või sega vispliga kiiresti, kuni segu ühtlustub taas.

Kuidas kontrollida siirupi valmidust?

Niidiproov-

Niidiproov näeb välja niimoodi, et lastakse siirupil lusika pealt niriseda, kui viimane või isegi eelviimane tilk tekitab justkui õrna niidi enda järel (niidike kisub õhus veidike viltu), siis ei ole enam pikalt vaadata ja mõelda, siirup on valmis munavalgele kallamiseks.

Kuuliproov-

Kuuliproovi tegemiseks siirupi valmiduse hindamisel tõsta pliidi kõrvale kausike või tass, kuhu kalla külma vett. Keevat siirupit potis segades lase lusika pealt suurem kogus siirupit maha niriseda ja siis lase tilgake kukkuda külma veega anumasse. Kui tilgake lahustub vees koheselt, keeda siirupit edasi. Lõpuks kukub tilgake vette, jäädes sinna kuulikesena ühes tükis. Siirup on valmis.

Antud retsepti kasutavad väga paljud tordimeistrid, sarnane retsept on kirjeldatud ka Koogimeister FB grupis, teada olevalt on autoriks Lauri Priimägi, kelle käest sain huvitava nõuande lisaks, vt järgmist lõiku.

Olen proovinud ka vähema suhkruga, nt 50g suhkrut munavalge kohta sefiiri teha, siis jääb eriti õrn ja hõrk.  Aga peab pikalt vahustama ja siirup peab kindlasti 120 kraadi olema, et jõuaks munavalge “ära küpsetada”-Lauri Priimägi

 

Retsept on kõrge õnnestumise protsendiga!

Küsige julgest, vastan meeleldi, sefiir on minu suur lemmik 🙂

Kogu infot võib kasutada ise ja jagada teistega, ole palun viisakas, viita alati algallikale.

sefiir

Trackback 3

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ÜLES TAGASI